Home/ Levensstijl / Artikelen
Veelgestelde vragen over vasten en ziekte





Vasten en ziekte, veelgestelde vragen en antwoorden, door Aisa (huisarts)


Dit keer geen column, maar omdat ik elk jaar vele vragen krijg maakte ik deze FAQ (veelgestelde vragen).
Dit zijn slechts wat adviezen , maar het allerbeste is toch met een eigen (huis) arts de persoonlijke situatie te bespreken en te zoeken naar een oplossing.
Allah SWT weet het het beste.



Vraag:
Verbreekt mijn vasten bij een inwendig (gyneacologisch) onderzoek?
Antwoord:
Nee, een dergelijk onderzoek verbreekt het vasten niet. Maar als het kan is het beter uit te stellen na het vasten. Lichamelijke onderzoeken kunnen een belasting zijn voor een vastend persoon.



V:
Mijn vraag: Ik slik medicatie antibiotica 3x per dag om de acht uur, hoe kan ik dat in de ramadan doen? Ik slik de medicatie vanwege een open wond op mijn onderbeen. Ben ik vrijgesteld van het vasten, dat ik dat later kan inhalen of moet ik gewoon vasten?
A:
Wanneer u deze medicijnen moet innemen vanwege een ontsteking is dit noodzakelijk. Een kuur mag nooit zomaar worden afgebroken. U kunt beginnen met vasten zodra de kuur afgemaakt is en de dagen later inhalen, want dit is waarschijnlijk slechts een tijdelijke situatie.



V:
Mijn vraag aan u is: Is het toegestaan om te vasten als je reumatische artritis hebt en de volgende injectie gebruikt- Embrel en Metrotrexaat gebruikt.
A:
Dergelijke injecties verbreken het vasten niet. Het is mooi dat u kan vasten maar hou uw gezondheid goed in de gaten. Reumatische artritis is een chronische ziekte, en u bent in principe vrijgesteld van vasten. Gaat het vasten niet dan adviseer ik u het vasten te stoppen (en compensatie te betalen.)



V:
Ik probeer om mee te doen met ramadan, het gaat op zich goed maar ik heb een ernstig Vitamine B12 tekort. En heb hier ontzettend veel last van als ik niet eet. Hoe kan ik zorgen dat ik toch mee kan vasten, maar ondertussen niet flauw val vanwege de vitamine b12 te kort?
A:
Vit B12 wordt bij de meeste mensen in een ruime voorraad in het lichaam opgeslagen. Raakt dit niet aangevuld, dan kan er een bloedarmoede ontwikkelen. Indien er sprake is van tekort aan vitB12, dan wordt dit meestal door de huisarts behandeld met injecties vitamine b12 en/of foliumzuur tabletjes. Zo krijgt men weer een nodige voorraad. Ik kan uw vraag niet goed via de mail beantwoorden, ik adviseer u contact op te nemen met uw eigen huisarts om te zien of er nader onderzoek nodig is naar je huidige klachten.



V:
Ik ben vandaag naar de kaakchirurg geweest en ik heb nu voor de komende week antibiotica (3x per dag) gekregen. Ik vroeg meteen of ik het echt drie keer per dag moest innemen of dat het ook anders kon. Ze gaven meteen aan dat ik het drie keer per dag moet innemen en de kuur afmaken. Dat betekent een week niet vasten. Nu vraag ik me af moet echt drie keer per dag of kan ik het ook in de avonduren nemen?
A:
Ik weet niet om welke medicatie het gaat, en wat er precies bij de kaakchirurg is gebeurd, in principe zult u de medicatie om de acht uur moeten gebruiken. Met de huidige tijden va het vasten is dat moeilijk te doen. Dit betekent dat u het vasten moet onderbreken. Omdat het een tijdelijke situatie betreft, kunt u de gemiste dagen later weer inhalen.
Soms zijn er antibiotica die twee maal daags kunnen, maar gezien de korte etenstijden is het haast niet mogelijk de antibiotica goed te verdelen.



V:
Afgelopen woensdag werd ik ziek. Bij de dokter blijkt het een amandelontsteking te zijn. Nu heb ik 3 dagen antibiotica gehad en sinds vandaag gaat het beter al Hamdulilah. wanneer moet ik mijn vasten weer beginnen. Ik heb geen koorts meer, maar slikken voel ik wel want de amandel is nog dik (voel ook nog een bobbel in mijn hals) en soms krijg ik een hoestbui en heb dan daarna echt water nodig.
A:
Aangezien u koortsvrij bent en de kuur afgelopen is, kunt u de vasten weer voortzetten.
Uiteraard is er nog een naeffect van de ontsteking, zoals hoesten, keelpijn, moeheid, enz.
Misschien dat zelfs uw hoesten verbeterd doordat je keel rust krijgt door het vasten. Als u niet helemaal hersteld bent, zult u opnieuw naar uw eigen huisarts moeten gaan voor een nieuwe beoordeling.



V:
Ik heb een vraag. Ik heb namelijk een middenrifbreuk. Daardoor heb ik dagelijks last van hevig maagzuurklachten. Ik slik pantoprazol ertegen. Ik vroeg me af of dit valt onder chronisch ziek zijn? Want ik heb best wel moeite met vasten nu. Ik heb erge last van maagzuur en drink normaal liters water in de ochtend om er vanaf te komen.
Ik wil graag weten of dit valt onder het chronisch ziek zijn, en of ik me vasten mag verbreken.
A:
Uw maagklachten worden op dit moment niet goed behandeld. Ik was ook benieuwd in hoeverre voeding en andere leefstijl gewoonten een rol spelen bij uw klachten.
Vasten kan de maagklachten juist verlichten. Bij het vasten verbreken raad ik u aan om licht voedsel te nemen, vooral geen gefrituurde producten.
Ik adviseer u met uw huisarts verder te overleggen hoe uw maag tot rust te brengen met misschien andere medicatie?
Uw gemiste dagen zult u moeten inhalen.



V:
Helaas kamp ik al jaren met migraine, vrij heftig en ben uiteindelijk doorverwezen naar een Neuroloog. Daar heb ik het medicijn Topiramaat gekregen, (een medicijn tegen epelepsie, dat ook schijnt te werken tegen migraine). Het is een vrij zwaar medicijn, veel bijwerkingen, en ik slik 100mg verdeelt over 2 momenten op de dag (50 mg in de ochtend en 50 mg in de avond)
Na overleg met mijn neuroloog raadde hij mij het vasten af, omdat er te weinig tijd tussen de inname van mijn medicijnen zou zitten.
Nu is er discussie over of migraine wel of geen chronische ziekte is, ik zou dit graag willen weten omdat ik niet weet of ik mijn vasten nu moet inhalen op een later moment of dat ik voor elke gemiste dag een armen mag voeden.
A:
Migraine kan verergeren of uitgelokt worden door verschillende factoren, een factor is bijvoorbeeld tekort aan vocht. Met de lange te vasten dagen, kan de migraine dus verergeren.
Er zijn diverse medicijnen, zoals injecties die een migraine aanval kunnen couperen. Daarnaast zijn er ook medicijnen die een aanval kunnen voorkomen, zoals in uw situatie.
Het klopt dat de tijden tussen de medicatie innames te kort is, waardoor de medicatie niet goed kan werken, of dat u teveel in een keer binnenkrijgt.
Wanneer de Ramadan verschuift naar gunstigere tijden, kunt u het opnieuw proberen.
Of migraine een chronische ziekte is, is afhankelijk van het aantal frequenties van migraine aanvallen. Verder is het aan de persoon zelf te beslissen om te proberen te vasten en ervaren in hoeverre het vasten te doen is.
Uiteraard is het niet de bedoeling om zieker te worden.
Mijn advies is wel om te proberen in te halen als de dagen korter worden en/of als het vasten verschuift naar de wintermaanden.

Een leestip (Engels) Productivemuslim.com/a-productive-ramadan-when-you-cant-fast

Zie ook FAQ deel 2

Tot de volgende keer!
Aisa.

Wilt u reageren, mail mij via webmaster@moslima.nl